Elektrikli Çay Kazanı Nasıl Kullanılır?

Elektrikli Çay Kazanı Nasıl Kullanılır?

Elektrikli Çay Kazanı Nasıl Kullanılır?

Çay ilk kullanılmaya başlanması milattan önce 2000li yıllarda Çin’e dayanır. 16. yüzyılda Avrupa’ya gelen çay toplumların kültüründe önemli bir yer almıştır. Türk kültüründe sıcak içecek olan çayın hayatımızdaki yeri başkadır. Çay genellikle evlerde çaydanlıklar ve çay makineleri ile demlenilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte çaya olan talebi karşılayabilmek zor ve zahmetli olmaya başlanmıştır. Bu tür zorlukları aşmak ve daha rahat ve ekonomik olması için günlük işimizi makinelere yaptırmaya başladık. İnsanlar rahat etmek, ekonomik olması ve kalabalık ortamlardaki talebi karşılayabilmek için çay demleme konusunda da yenilikler getirmiştir. Kahvehanelerde, hastanelerde, kantinlerde ve bu gibi küçük çaplı işletmelerde ev tipi çay makineleri kullanılmaktaydı. Teknolojinin gelişmesi ile büyük çaplı çay kazanları tercih edilmeye başlandı. Ayrıca Sanayi tipi olarak da bilinen bu çay kazanları, aynı anda birden fazla çay demlenme imkânı sunarken, çok çeşitli modelleri üretilmeye başlanmıştır.

Çay Kazanı Çeşitleri

Klasik semaverler çay demleme araçları arasında ilk dikkat çekenlerdendir. Bakır, pirinç, tunç veya saç malzemelerden yapılmaktadır. İki bölümden oluşmakta ve alt kısmında ızgara bulunmakta ve odun, kömür gibi maddeleri yakarak suyu ısıtıp, üst kısmında ise çay demlenmektedir. Su musluğu alt kısımda yer alır. Modern yaşama geçilince evlerde elektrik enerjisi kullanılmaya başlanmıştır.

Semaverden ilham alınarak icat edilen elektrikli çay makinesi çay demlemeyi çok konforlu ve kolay hale getirmiştir. Elektrik gelince ateş, kömür, odun gibi yakacaklara ihtiyaç duyulmamıştır.

Klasik çay kazanlarındaki alt bölümde bulunan yakacak bölmesi rezistans yardımı ile elektrik kullanılarak sıcak suyu elde etmeye başlanmıştır. Üst bölümlerinde ise çay demleme alanları bulunmaktadır. Gelişen teknoloji ve endüstri ile birlikte istenilen ölçülerde çay kazanları üretilmektedir.

Çay Kazanının Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Toplu alanlarda kullanılan çay kazanı her gün ve sıkça kullanılması neticesinde zamanla kir ve kireç tutmaktadır. Kireç hem sağlığınızı hem çay kazanının içindeki rezistansın ısıtma görevini yapmasına engel olmaya başlar. Bu da size elektrik faturası olarak yanşayacaktır. Kalabalık insanın topluluklarını yaşadığı alanlarda kullanılan çay kazanlarının uzun ömürlü olması ve sağlığı tehdit etmemesi için en az ayda, en fazla 3 ayda 1 kez bakımı yapılması gereklidir. Çay kazanları farklı olsa da bakım hususları genellikle aynıdır.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir